Portekiz çalışma izni nasıl alınır, Portekiz çalışma Vizesi nasıl alınır, Portekiz oturma izni, Portekiz vatandaşlığı evlilik, Portekiz vatandaşlık alma, Portekiz vatandaşlık şartları 2019, Portekiz Göçmenlik, Portekiz vatandaşlığı avantajları

Öncelikle eğer Türkiye’den direkt olarak Çalışma izniyle gelmek istiyorsanız Konsoloslukta çalışma vizesine başvurmanız gerekmektedir. Randevu için gerekli belgeler ise Pasaport, Vize başvuru formu, yüzün göründüğü vesikalık fotoğraf (2 adet), uçak biletleri, iş akdi, sağlık raporu, adli sicil kaydı, doğum belgesi, 30.000 € teminat tutarlı seyahat sağlık sigortası, vize ve servis ücreti. Veyahut ulusal vize ile Portekiz’e geldikten sonra burada iş buldunuz diyelim diğer Avrupa ülkelerinin aksine Portekiz bu konuda en esnek ülke diyebiliriz.

Burada yapmanız gereken şey öncelikle tabiki bir iş kontratı ardından da Finanças (Maliye) adlı kuruma işvereniniz ile giderek bir (NIF-Numero de Identificaçao Fiscal) yani Vergi Numarasına başvuracaksınız.

Başvurunuzdan normalde yaklaşık 2 hafta içerisinde numaranız size posta yoluyla ulaşacaktır. Daha sonrasında ise (Segurança Social) adlı kuruma yani Sosyal Güvenlik kurumuna gidip bu sefer de (NISS-Numero de Identificaçao Social) yani Sosyal Güvenlik numarasına başvurcaksınız.Bu numaranın gelmesi daha uzun zaman alacaktır. Açıkçası şansınıza bağlı olarak 2 haftadan 6 aya kadar sürebilir.Ve numaranız geldikten sonra yapmanız gereken ilk şey (Sef) yani yabancılar servisinden ulusal vizenizi çalışma iznine çevirmek istediğinize dair randevu başvurusu yapmanız gerekecektir.

Randevunuzu büyük ihtimal 8 9 ay sonrasına alabilceksiniz. Ama korkmayın bu sürede nasıl çalışmadan dururum demeyin çalışacaksınız 🙂 Kanunen ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum ama bu sürede NIF, NISS numaralarınız ve hali hazırda randevu tarihiniz olduğu için bir sorun yaşamayacağınızı söyleyebilirim. Sef’te ki randuvunuza giderken de yanınızda bulunması gereken belgeler şu şekilde:Pasaport,Geçerli vize,2 adet vesikalık, Çalışma Kontratınız,Kalacak yer kira kontratı,Maaş Bordrosu,Nif-Niss belgeleri. Bu bilgileri internette başka yerde bulamayacağınızı da unutmayın..