Türkiye’de yaşayıpta Portekiz’e yerleşmek isteyenler için bu siteyi hazırladım. Bu sitede Portekiz’deki yaşamla ilgili tüm bilgileri bulabilirsiniz. Portekize yerleşmek ve burada yaşamak isteyenler bana iletişim sayfamdaki bilgilerden ulaşabilirler. Bu konuda yardımcı olabilir ve size danışmanlık yapabilirim.
PORTEKİZ’ ULAŞIM
Portekiz’e Türkiye’den direkt olarak gelmek isterseniz tek firma olan Türk Havayolları’nı seçmek zorundasınız.Bildiğiniz gibi Thy’nin kalitesinden gelen bir pahalılık da söz konusu.Bilet fiyatları ortalama olarak tek gidiş 250 Euro ve gidiş dönüş 450 Euro diyebiliriz.Tabiki bazı dönemlerde güzel kampanyalar yakalarsanız daha ucuza getirebilirsiniz.Bunun yanında tabiki aktarmalı olarak da bir çok yol izleyebilirsiniz.Mesela ilk olarak Madrid Barajas havaalanına Pegasus ile gelip oradan da Ryan Air ile Porto veya Lizbona 15 Euro civarı bilet bulabilirsiniz.Vizem Portekiz’den ama ilk girişim İspanya’dan olursa sıkıntı olur mu diye düşünürseniz %99 sorun olmayacaktır.Ancak Portekiz’e giriş yaptıktan sonra ilk 3 gün içerisinde SEF(YABANCILAR VE SINIR SERVİSİ)’e giderek Portekiz’e giriş yaptığınızı deklare etmeniz gerekecektir.Ama deklare etmezseniz de sorun olmaz büyük ihtimal en büyük karşılaşacağınız sorun 30 Euro ceza ödemek olacaktır.SEF büroları çoğu şehirde ve her havaalanında bulunuyor.
PORTEKİZCE
Portekiz’de İngilizce konuşan yerli ortalaması diğer Avrupa ülkelerine çok az ama büyük şehirlerde iletişim konusunda zorluk çekmezsiniz illa ki az çok İngilizce bilen birisini bulursunuz etrafta.Ama tavsiyem tabiki madem buraya kısa veya uzun süreli yaşamak için geliyorsanız Portekizce öğrenmeye veya en azından günlük hayatta işinizi kolaylaştıracak şekilde günlük kalıpları ezberlemeye başlamalısınız.İnternette araştıracağınız çoğu kaynak ve hatta Google Translate’in Brezilya Portekizce’si olduğunu da hatırlatmak gerek.Aralarında aksan ve bazı kelime farklılıkları vb. var.
OTURUM VE BÜROKRASİ
Porketizde oturum, vergi numarası, sosyal güvenlik numarası vb. bürokratik işlemler ülkenin her yerinde ki genel uyuşukluk ve yavaşlık atmosferinin hakkını fazlasıyla veriyor.Mesela ilk oturum kartım için yaklaşık 9 ay sonrasına randevu alıp randevudan sonra da 1,5-2 ay beklemiştim.Yani toplamda 11 ayda alabildim kartımı.Tabiki bu süre içerisinde eğer geçerli vizeniz yoksa Türkiye’ye gidip gelemiyorsunuz.
Portekiz’de hava durumu denilince sanırım çoğu insanın aklında her zaman sıcak ve güneşli plajlar canlanıyor.Ama işin gerçeği o aklınızda ki resimle maalesef pek uyuşmuyor.Kışları sibirya soğuğu olmasa da gayet soğuk ve yağmurlu geçiyor.Yazları sıcak geçer ama Antalya sıcağı kadar olmaz.Eğer okyanusa yakın oturursanız yaz akşamları da çok serin olabiliyor.Ülkenin güneyi kuzeyinden daha sıcak ama çok aşırı farklılık göstermiyor.Ülke genelinde evlerin çoğunda ısıtma sistemi yok, ısınmak için genelde elektrikli ısıtıcılar kullanılıyor.
PORTEKİZ’DE EV KİRALAMAK
Olx.pt,idealista.pt gibi sahibinden tarzı sitelerden Facebook Marketplace’den veya yerel emlakçılara giderek ev veya oda bulabilirsiniz.
- Büyük şehirlerde özellikle Porto Ve Lizbon’da kiralar çok yüksek.
- Evinizi emlakçıdan bulursanız masrafı ev sahibi tarafından ödeniyor.
- Evi seçtiğinizde iş kontratınız, öğrenci belgeniz,maaş bordrosu, pasaportunuzun ilk sayfası gibi belgeler isteniyor.
- Depozito olarak 3-4 aylık kira bedeli talep edebilirler.
PORTEKİZ’DE BANKA HESABI AÇTIRMAK
Eğer kendinize bir Portekiz bankasından hesap açtırmak isterseniz BPI,Millenium gibi bankalara giderek
NIF(vergi numarası) aldıktan sonra, pasaport ve fiscal numaranızın yazılı olduğu dökümanla gidip hesap açtırabiliyorsunuz.Ben BPI’yi kullanıyorum aylık 3,5 Euro hesap kullanım ücreti var.Atm’lerden Türk banka kartınızla para çekerken MULTIBANCO adlı atmleri seçin zaten her yerde bulabilceksiniz.
PORTEKİZ İNSANI
Portekiz’de genç nüfus gerçekten az,özellikle Türkiye’den gelince bu farklılık çok göze batıyor.Çok sıcak ve yardımseverler.Ancak bu ülkenin insanı çok sakinler ve uyuşuk da diyebiliriz hatta.Örneğin eczanede, süpermarkette, kasapta sıranızı beklerken kasiyerin müşteriyle çok boş konular hakkında yarım saat konuşunca ve bu durumun sırada bekleyen 10 kişi arasında sadece sizi gerdiğini görünce daha da sinir bozucu olabiliyor.Kasiyerler veya mağaza çalışanları bir kişiyle ilgilenirken diğer bekleyen kişiye ‘abi senin neyin vardı’ 😛 demiyorlar hatta sizin suratınıza bile bakmıyorlar diğer kişinin işi hallolana kadar.Ama kurallara uyma konusunda hassas bir millet.İnsanlar diğer kişilerin sırasına ve sosyal mesafeye saygı duyuyorlar.Hatta kurallara fazla uymaları Türk insanının aceleci ve pratik tavrına bazen ters düşebiliyor.Mesela otobanda giderken önünde ki araba yavaşlarsa sollama durumunda kalırsanız ve sollama yasağı da varsa sollama yapmak yerine önünde ki arabaya çarpmayı göze alabilirler 🙂 Ama tabiki daha yaya geçidine adımınızı atmadan durmaları da güzel yanlarından.. İnsanlarında genel olarak ırkçılık yok.Ama benim şimdiye kadar gözlemlediğim Portekiz’liler her konuda kendilerini en iyi görüyorlar.Bu da bu temiz kalpli insanların biraz itici tavırlarına sebep oluyor maalesef..Ama aynı zamanda da başka düşüncelere inançlara gayet saygı duyuyorlar.Yaşlılar dinine bağlı ve koyu Katolik’ler.
PORTEKİZ’DE SUÇ ORANI
Portekiz’de suç oranı düşük ancak kalabalık turistik yerlerde hırsızlık vakaları olabiliyor, oralarda temkinli olmak lazım.
Porto ve Lizbon merkezde her adım başı yanınıza gelip uyuşturucu satmaya çalışcak tipler gelebeilir onlardan korkmayın.Zaten sattıkları şey de uyuşturucu değil turist avlıyorlar.
PORTEKİZ’DE ARABA FİYATLARI
Portekiz’de araba fiyatları Türkiye’ye kıyasla uygun. İkinci el eski iş ama ayağınızı yerden kesecek bir arabayı 500-600 Euro civarına alabilirsiniz. Bütün galerilerden arabaları 250 300 Euroluk tasitlerle dahi alabilirsiniz bu büyük bir avantaj.
(Ehliyetiniz Portekiz’e giriş yaptıktan sonraki 6 ay içinde geçerli, sonrası için Portekiz ehliyetine çevirmek için başvuru yapmanız gerekiyor.)
PORTEKİZ’DE ULAŞIM
Araba küçük şehirlerde ihtiyaç olabilir belki ama büyük şehirlerde hem trafik ve park derdi hemde toplu ulaşımın iyi olması size araba alma konusunu düşündürebilir.Ayrıca Uber de gayet iyi çalışıyor ve ucuz.
RESTORANLAR
Genel olarak Portekiz mutfağı ağırlıklı yerel restoranlar hakim.Çoğu restoran birbirinin aynısı dizaynı, masa,sandalyeleri vb.. Yerel restoranlarda fiyatlar uygun. (Et, pilav, patates kızartması ve salatadan oluşan Portekiz yemeği Bitoque ve bir içeceğe 7-8 Euro ödersiniz)
Benim açımdan Portekiz:
‘Avrupa topraklarında ama düzensiz Bir Güney Amerika havası taşıyan özgürlükler ülkesi’